Počet potvrdených ranených pri zemetrasení na Taiwane prekročil 1000

04.04.2024 Celý región

Tchaj-pej 4. apríla (TASR) - Počet potvrdených ľudí zranených pri najhoršom zemetrasení za 25 rokov na Taiwane stúpol na 1011, oznámili vo štvrtok úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Zatiaľ neboli zverejnené žiadne aktuálne informácie o 143 uviaznutých ľuďoch, medzi ktorými bolo 71 baníkov v bani, turisti v horských jaskyniach a na cestičkách či ľudia vo vozidlách v tuneloch. Vo štvrtok ráno sa správy nezmieňovali ani o ďalších úmrtiach, okrem deviatich potvrdených obetí na životoch.

Zemetrasenie zasiahlo Taiwan v stredu ráno počas dopravnej špičky a bolo ho cítiť po celej ostrovnej krajine, ktorá má vyše 23 miliónov obyvateľov.

Taiwanský Centrálny meteorologický úrad (CWA) uviedol, že zemetrasenie s magnitúdou 7,2 sa vyskytlo v stredu o 07.58 h miestneho času (01.58 h SELČ) v hĺbke 15,5 kilometra. Epicentrum sa nachádzalo niekoľko kilometrov pri východnom pobreží, neďaleko mesta Hualien, ktoré bolo postihnuté obzvlášť vážne.

Centrum pre zvládanie núdzových situácií plánuje vo štvrtok poskytnúť informácie o ďalšom vývoji, pritom pokračujú záchranné a odpratávacie práce v zasiahnutých oblastiach.

Taiwanský premiér Čchen Ťien-žen vyhlásil okres okolo Hualienu za oblasť katastrofy. Ministerstvo obrany a protipožiarny zbor chcú prehľadávať oblasť prieskumnými dronmi a vypátrať tak nezvestné osoby a ľudí v núdzi.
 

Vyberte región